Sök
  • PROFILR

Karriärdrömmar?


Lär av toppledarnas beteende.

Man kan inte ge ett recept på hur man blir en ledare men många karaktärsdrag och beteenden finns som du kan inspireras av och ta till dig. 

Är du ett ledarämne eller är det inget för dig? Kolla här om dina förutsättningar finns och hur väl du passar som ledare – om du vill framåt.

Skall man prata mycket och fort eller ha vassa armbågar? Ha ett stort nätverk? Eller arbeta i det tysta? Om man går omkring och drömmer om att bli ledare kan det vara svårt att avgöra vilka karaktärsdrag och beteenden som krävs i rollen som toppledare. Men även om det inte finns ett färdigt recept på hur man lyckas att bli en ledare och tar sig till toppen så finns det tydliga beteenden som toppledare har. Det visar en av våra undersökningar baserat på personlighets/beteendetester inom bland annat rekrytering och ledarskap.


Även om du inte drömmer om att bli toppledare, mellanledare eller bara vill få mer inflytande i ditt arbetsliv så följer här några av ledarnas karaktärsdrag och beteenden som du kan applicera och fokusera på.

1) Färre detaljer

Det mest framträdande karaktärsdraget hos topp ledare är att de inte är detaljorienterade. De håller inte på med micro management utan har fokus på de stora penseldragen. Höj blicken och se det i ett större perspektiv.

2) Dominans

Ett annat tydligt beteende är att toppledare vågar att vara dominanta och är inte rädda att ställa sig upp och fylla rummet och ta plats. De tar gärna ordet och utnyttjar talartiden när de får den. De talar om hur det är, hur vi gör och visar vägen.

3) Högt arbetstempo

Många toppledare har inte helt överraskande ett högt arbetstempo, högre än genomsnittet.

 - Vår undersökning visar att de fattar snabba beslut och har ett framåtriktat fokus som driver saker framåt samt att de har en tendens till att var otåliga. Det kan vara svårt att bedöma sitt eget tempo så tala med dina kollegor eller gör en test som visar ditt tempo för att kunna skruv upp det. Eller är ditt tempo för högt?

4) Ambitiösa 

Ett annat drag som är karakteristiskt för toppledare är att de har ambitioner som sträcker sig relativt långt in i framtiden.

- Så om du ska vara ledare bör du ha fokus på vad som är ditt nästa steg. Toppledare nöjer sig inte med att nå en viss nivå utan sätter konstant nya mål och delmål.

5) Visionära

Toppledare drivs ofta av att vilja göra en skillnad och inte enbart av att leverera ett bra arbete visar undersökningen.  Så om du ska ”låna” något från detta beteende ska du vilja mer än att bara lösa dagens uppgifter som du har framför dig. Det handlar om att lyfta blicken från medarbetarrollen/specialistrollen och arbeta mer långsiktigt och strategiskt, inte bara lösa saker i vardagen. 

6) Riskvillighet

Ett sista tydligt drag är riskvillighet.

- Vi kan se att de vågar fatta beslut när något står på spel och samtidigt sova gott om natten. Om du inte blir en våghals kan du alltid öva lite på din riskvillighet och inte ta det säkra före det osäkra hela tiden. 

Vill du veta hur ditt beteende ser ut avseende detaljfolkus, dominans, arbetstempo, ambition, visionär och riskvillighet - gör en personanalys // PROFILR :)


 

8 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Adaptability